Хрватско господарство порасло је у трећем тромјесечју ове године за 2,9 посто у односу на исто лањско раздобље, што је нешто бржи раст у односу на претходни квартал у којем је БДП порастао 2,4 посто, подаци су које је објавио Државни завод за статистику (ДЗС).

То је прва процјена према којој је бруто домаћи производ (БДП) у протеклом кварталу порастао за 2,9 посто на годишњој разини.

То је већ 21. тромјесечје заредом како БДП расте, и то брже него у претходном раздобљу, када је порастао за 2,4 посто, наводи ДЗС.

“Наставак раста БДП-а у складу је с нашим очекивањима. Господарство расте на крилима особне потрошње која се опоравља због раста плаћа и боље ситуације на тржишту рада. Треба нагласити и раст извоза до којег долази унаточ успоравању глобалне потражње. Добра туристичка сезона такођер је имала позитивне учинке. Посебно весели раст инвестиција, а он је посљедица добре динамике уговарања и кориштења ЕУ фондова. Зато на годишњој разини очекујемо реалан господарски раст од око 3 посто у односу на 2018. годину’’, рекао је предсједник ХГК Лука Буриловић.

Највећи позитивни допринос БДП-у у протеклом тромјесечју остварен је растом извоза роба и услуга те потрошње кућанстава, приопћио је ДЗС.

Потрошња кућанстава у трећем тромјесечју порасла за 3,3 посто у односу на исто лањско раздобље. Извоз роба и услуга порастао је у протеклом кварталу 4,7 посто на годишњој разини, при чему је извоз роба скочио за 7,1 посто, док је извоз услуга порастао за 3,1 посто.

Према сезонски прилагођеним подацима, БДП је у трећем тромјесечју ојачао за 0,8 посто у односу на претходни квартал, док је на годишњој разини порастао за 2,8 посто.

Недавно је Еуростат објавио како је господарство ЕУ у трећем тромјесечју порасло за 1,3 посто на годишњој разини, што указује на већи раст у односу на просјек Еуропске уније.