Завршена је сједница Комисије Парламентарне скупштине БИХ за рад Вијећа министара. Зоран Тегелтија је потврђен за кандидата за предсједавајућег Вијећа министара БиХ.

Осам чланова гласало је ЗА и шест ПРОТИВ.

Ову препоруку Комисије треба потврдити и Парламентарна скупштина БиХ.

Он је данас представио Програм и визију функционисања Вијећа министара, пред парламентарном комисијом.

Управо су завршена питања чланова комисије упућена Зорану Тегелтији који је одмах одговарао. Погледајте о чему се говорило.

Питања и одговори:


Саша Магазиновић, први је поставио четири питања. Прво је однос Тегелтије према чланству у НАТО-у, о сазнања о документу који је потписан, те хоће ли се откочили пут према НАТОу или не?

Тегелтија одговара: Однос према атлантским интеграцијама је такав да ће проводити заједничке политике БИХ. Казао је како нема сазнања о документима, осим из медија.

Друго питање је о ангажман у високошколским установама.

Тегелтија одговара: Радио је на приватним факултетима на два предмета као професор јавних финансија и монетарне политике.

Треће питање је било о ангажману у Комисији за граничне прелазе БИХ, те како види рјешење ове проблематике.

Тегелтија одговара: Вријеме да БиХ заврши питање око граница. Када су почели с радом Комисије, само је један прелаз почео функционисати, а касније су отворили све остале. Мисли да је у Комисији за граничне прелазе врло успјешно радио.

У наставку питања је постављао Бранислав Бореновић. Прво питање је било да ли ће смањити буџет за институције Босне и Херцеговине?

Тегелтија одговара: Треба се смањити број запослених у јавном сектору. Нема још консензуса како то да се ријеши. Неће радити ништа на буџету док се не потврди именовање, нема у плану да се бави селективним смањењем запослених.

Бореновић је питао и о враћању уставних надлежности РС, новом закону о суду, реформама институција правосуђа, те проглашењу војне неутралности.

Тегелтија одговара: на питања која су му постављена из закључака НСРС, не жели да коментира. Вијеће министра ће радити по документима које усвоји Предсједништво БИХ.

Питања је постављао и Јасмин Емрић. Буџетски захтјев ОС БИХ, износи преко 600 милиона марака, да ли подржава повећање буџете?

Тегелтија одговара: О буџету БИХ је још рано говорити, могуће је значајнија средства издвојити у односу на 2018. Да ли се унутар садашњег буџета могу преусмјерити средства на друге области, то све зависи од фискалног вијећа БИХ.

Да ли подржава акцијски план да се мигрантска криза расподјели на цијелу БиХ, и да ли подржава прихватне центре у другим дјеловима, а посебно у РС?

Тегелтија одговара: Што се тиче мигрантске кризе, није стручан да види неко конкретно рјешење за кризу. Али ту је Министарство сигурности које ће то планирати. Треба скинути терет с УСК.

Хрватска не одустаје од Трговске горе, који је његов план да се спријечи изградња одлагалишта?

Тегелтија одговара: Треба да се наставе активности које су до сада рађене на заштити животне средине. Мисли да су аргументи на страни Босне и Херцеговине. каже да се изборе да та локација не буде на том мјесту

Предраг Којовић је казао да му је несхватљиво да Тегелтија није упознат с документом којег је Предсједништво потписало, а преузима одговорност за његову имплементацију. Стога га пита о томе зашто се он држи у незнању, и шта ако у том документу пише да БИХ убрзава процес према НАТО-у?

Тегелтија одговара: Он неће са коментарише документ који није видио. Став је јасан каже, Вијеће министара ће радити оно сто је законом дефинисано и заступати заједничке интересе БИХ.

Халид Гењац га је питао шта је његов лични приоритет уколико буде на позицији предсједавајућег Вијећа министара, имајући у виду да је дуго у политици?

Тегелтија одговара: Кључни приоритет је економија, у оној мјери у којој је задужено Вијеће министара БиХ.

Драган Мектић је питао око АНП-а и МАП-а.

Тегелтија одговара: Опет не желим да коментаришем документ које усвоји Предсједништво. Само је добра ствар да се ушло у процес деблокаде.

Џенан Ђонлагић је питао Тегелтију какав је његов став о могућности измјена Закона о ПДВ-у? Да ли је за повећање стопе, или увођење диференцираног ПДВ-а? Да ли је за плаћање са одгађањем ПДВ-а?

Тегелтија одговара: Ја ћу поштовати све одлуке Вијећа министара и законе као и Устав БиХ, те нисам дошао правити конфликте. Мислим направити велику расправу унутар Вијећа министара, па онда ићи с приједлогом у Парламент. Када је у питању висина стопе, он је спреман подржати повећање висине ПДВ-а само ако ће се вратити директно привреди кроз систем доприноса. Он није за варијанту за неплаћану реализацију, то би довело до веће штете и повећање сиве економије.