Odlazeća britanska premijerka Theresa May obećala je da će podržati budućeg premijera Velike Britanije Borisa Johnsona, koji je danas izabran za novog lidera Konzervativne stranke.

“Sada moramo raditi zajedno kako bi realizovali Brexit koji je funkcionalan za cijelu Veliku Britaniju i da držimo Jeremyja Corbyna van parlamenta”, napisala je May na Twitteru.

Many congratulations to @BorisJohnson on being elected leader of @Conservatives – we now need to work together to deliver a Brexit that works for the whole UK and to keep Jeremy Corbyn out of government. You will have my full support from the back benches.

— Theresa May (@theresa_may) 23. srpnja 2019.

May planira ostati u Parlamentu kao zastupnica, a budućem premijeru Velike Britanije je obećala pružiti potpunu podršku.

Lider opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je da je Johnson dobio podršku nešto manje od 100.000 članova Konzervativne stranke, ali da nije dobio podršku ostatka Velike Britanije.


Podsjetimo, Boris Johnson je izabran za novog predsjednika britanske Konzervativne stranke na osnovu čega će sutra preuzeti funkciju premijera Velike Britanije nakon ostavke Therese May.

Stranka je danas objavila rezultate poštanskog glasanja svojih 160.000 članova za čiju su se naklonost borili Boris Johnson i ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

May je danas vodila posljednji sastanak kabineta, a sutra će zvanično podnijeti ostavku kraljici Elizabeti II, nakon čega će tu funkciju formalno preuzeti Johnson.

Izvor: Anadolu Agency (AA)