Francuska je danas suočena sa drugim danom masovnog štrajka, a jedna od posljednjih žrtava policijskog nasilja je fotoreporter Anadolu Agency (AA) Mustafa Yalcin.

Dok je pratio događaj na terenu, fotoreporter AA Yalcin pogođen je u oko kapsulom suzavca koju je policija ispalila. Kapsula je probila masku na licu i postoji rizik da Yalcin ostane bez oka.

Tokom jučerašnjih protesta ranjeni su i novinari Taha Bouhafs i Gaspard Glanz, kao i više demonstranata.

Na ulicama Pariza demonstracije su prerasle u nasilje, pa je policaja koristila suzavac. Uhapšeno je nekoliko desetina ljudi.

Danas je u Parizu zatvoreno 10 od 16 linija metroa, a otkazani su i polasci regionalnih vozova.

Na putevima u glavnom gradu i okolini formirale su se kolone ukupne dužine preko 350 kilometara, prema podacima aplikacije “Stijadin”, pošto su mnogi građani krenuli na put svojim automobilima.

Radnici željeznice i danas su nastavili štrajk, a sindikat pariskog autobuskog prevoza i metroa saopštio je da će njihov protest trajati do ponedjeljka, 9. decembra.

Juče su desetine hiljada demonstranata izašle na ulice Pariza i izazvale zatvaranje Ajfelovog tornja i dijelova Muzeja Luvr.

Makron želi da pojednostavi penzioni sistem, koji trenutno funkcioniše prema 40 različitih planova. Pojedini radnici, poput zaposlenih u željeznici ili pomorstvu, imaju pravo da odu u penziju deset godina prije većine ostalih radnika.