U jeku predizborne kampanje za predsjedničke izbore u Hrvatskoj, prema anketama, niti jedan od kandidata nema apsolutnu prednost. Predviđanja su da bi u drugi krug mogli ići aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović. Sve je više onih koji vjeruju da bi glasovi iz BiH mogli odlučiti ko će biti budući predsjednik.

Do prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj ostalo je 25 dana. Trka je neizvjesna, a svaki glas bitan. Prije 5 godina aktuelna predsjednica u drugom krugu izbora u BiH ubjedljivo je pobijedila svog protukandidata. Razlika je bila oko 32 hiljade glasova. U objavi kandidature Grabar-Kitarović dotakla se i položaja Hrvata u BiH.

“Ustrajat ću na zaštiti njihove konstitutivnosti i jednakopravnosti. Hrvati su garant opstojnosti i Evropske budućnosti BiH”, kazala je Grabar-Kitarović.

S druge strane, Zoran Milanović kako sada stvari stoje nema namjeru dolaziti u BiH. Da li to znači da ne računa na glasove iz BiH?

“To su hrvatski birači, takvi su po Ustavu, ali poznati su bili moji stavovi i prije. Tamo sam odlazio ne po novac i ne po glasove. Ići u kampanju u drugu državu smatram nemoralnim”, izjavio je kandidat za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović.

Prema predviđanjima pojedinih analitičara upravo bi glasovi iz Bosne i Hercegovine mogli donijeti prevagu i odlučiti ko će biti predsjednik Hrvatske.