Christina Doctare, švedska doktorica i novinarka koja je tokom rata bila u Bosni i Hercegovini, prisustvovala je večeras protestima u Štokholmu, gdje je poručila da vraća Nobelovu nagradu za mir koju je dobila 1988. godine kao članica mirovnih snaga Ujedinjenih naroda.

Obraćajući se na skupu organizovanom zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, Doctare je rekla da vraća svoju nagradu.

“Dok god živim, svjedočit ću kako se istina o užasnom ratu nikada ne bi negirala”, rekla je Doctare pred nekoliko stotina građana, među kojima su bile i majke Srebrenice i bivši logoraši.

Doctare je rekla da je bila ponosna na Švedsku akademiju nauka i umjetnosti, međutim, navela je, sada osjeća sramotu i krivicu.

Podsjetimo, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.