Javni gradski promet jedan je od ključnih faktora koji doprinosi visokoj kvaliteti života u Beču, stoga su u austrijskoj prijestolnici odlučili investirati dvije milijarde eura u dalji razvoj tramvajske infrastrukture.

Opći cilj te investicije je modernizacija i poboljšane kvalitete javnog prometa. Prema prognozama, stanovništvo grada bi trebalo već 2027. godine doseći granicu od dva milijuna, na što javni prijevoz mora adekvatno odgovoriti.

“U našem gradu je više prodanih godišnjih karata javnog prijevoznika nego registriranih auta”, kazao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Novom investicijom Beč i austrijske željeznice žele proširiti uslugu S-Bahna u gradu i oko njega. Konkretne ideje obuhvaćene su u nacrtu “Drugi paket željezničke infrastrukture”.

Ovaj paket će osigurati infrastrukturne preduvjete za stratešku ponudu od dvanaest vlakova S-Bahna po satu i pravcu, kao i deset brzih linija javnog prijevoza između Meidlinga i Liesinga.

Modernizacija infrastrukture omogućava povećanje broja vlakova za 200, tako da se tijekom dana u Beču neće voziti 700 nego 900 tramvaja, priopćio je Eurocomm-PR.

Rekonstrukcija tramvajske mreže obuhvaća ukupno šest velikih projekata, koji doprinose poboljšanju usluge javnog prometa, ali i dugoročnom očuvanju klime.